Zayıflamada Beslenme ve Egzersiz Nasıl Olmalı
üzenli beslenebilmek için aşağıdaki besin gruplarından dengeli olarak alınmalı, bir gruptan az, diğer gruptan fazla besin alıp metabolizmanın çalışma düzeni bozulmamalıdır. Tek gruba yönelik beslenme; kabızlık, ishal, midede şişkinlik, kan şekeri ve tansiyon düşmesi, baş dönmesi, göz kararması gibi rahatsızlıklara yol açıp devamında da doktor müdahalesini gerektirecek çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Besinler 4 temel besin grubundan seçilmelidir. * Süt grubu (Süt, peynir, yoğurt, yumurta) * Et grubu (et, tavuk, balık, kuru baklagiller) * Sebze-meyve grubu * Tahıl grubu (Ekmek, makarna, pirinç) Kişilerin kalori ihtiyaçlarına göre hazırlanması gereken beslenme programları; %60 karbonhidrat, %20 protein %20 yağ içermelidir ve günde en az 2 lt su tüketilmelidir...
Günlük alınması gereken besinler 5 öğünde alınmalıdır. Öğün atlamak ve/veya bir öğünde gerekenden daha fazla kalori almak yağ depolanması riskini arttıracaktır Aerobik programın kullanımı
* Yüksek tansiyon, şeker veya kolestrol rahatsızlığı olanlar egzersiz programını
UYGULAMAMALIDIR ! *...
Egzersiz programı bir hafta içerisinde en az 3, en fazla 5 gün uygulanmalıdır. * Egzersizlere üst üste 2 günden fazla ara verilmemelidir. * Programı spor yapmaya uygun bir kıyafet (şort, eşofman, spor ayakkabısı) ile uygulayınız. Evde bile olsanız mutlaka spor ayakkabısı giyiniz.
* Agirlik olarak, 2 ve 3 kg lık dambullar kullanılmalıdır. Dambul yerine içine su doldurulmuş 1.5 litrelik pet şişe kullanılabilirsiniz. *..
Tüm hareketler bittikten sonra diğer tura geçilmelidir. * Her hareket arasında yaklaşık 1 dak., turlar arasında da 5 dak. dinlenilmelidir. * 1 ve 5 dak. dinlenmelerde nefes normale dönmüyor ise normale dönene kadar beklemelisiniz. * Hareketleri verilen sayıların üzerinde uygulamaya çalışmayınız
Egzersiz yapmadan önce ve egzersiz sonrasında nasıl beslenmek gerekiyor? Her geçen gün yürüme koşma eğilme gibi temel ve doğal hareketlerimiz azalıyor. Günlük gereksinimlerimizi teknolojiyle karşılıyoruz. Merdiven yerine asansörü yürüme yerine araç kullanmayı tercih ediyoruz. Gündüz işyerinde masa akşam televizyon başında uzun zaman harcıyoruz. Bu hayat tarzının sağlığımızı bozmasını engellemek için egzersiz yapmamız gerekiyor. Düzenli egzersiz şişmanlığı glikoz intoleransınıhipertansiyonu diyabeti kalp ve damar hastalıkları riskini azaltıyor. Egzersizin düzenli ve sürekli olması halinde olumlu etkileri görülüyor.
. Özellikle kilo verme diyetlerinde yağ yakışını hızlandırmak için egzersize başvuruluyor. Ancak egzersizin kişilerin yaşam tarzının bir parçası olması şart. Bunun için yaşam kalitesini artıracak ve yaşam boyu sürdürülebilecek egzersizler tercih edilmeli. Yani egzersizin belli bir hedefi olmalı.
Yağlar yavaş yakılır. Yağ yakılırken karbonhidrat ve proteine göre daha fazla oksijene ihtiyaç duyulur. Bu nedenle yağ yakılmasını sağlayan egzersizler tercih edilmeli. Aerobik egzersizler enerji kaybını hızlandırır ve çalışan kaslara bol miktarda oksijen gitmesini sağlar. Yağlar da gerekli oksijenin varlığında yanar. Yürüme koşma yüzme bisiklete binme kayak dans aerobik egzersizlerdir.
Aerobik egzersiz kalbin atma sayısını artırır ve daha çok nefes almaya neden olur. Düzenli ve aerobik egzersizle kan hacmi artar gerektiğinden daha fazla oksijen sağlanır kan dolaşımı hızlanır kaslar kandan daha fazla oksijen alabilme kapasitesini geliştirir. Böylece kas kaybına neden olmadan yağ yakımı sağlanır ve kilo verme desteklenir. Egzersiz yaparken hızlı kilo kaybından kaçınmalı yavaş kilo verme hedeflenmeli diyette karbonhidrat değil yağ sınırlandırılmalı. Hızlı kilo verilirse yağ dokusu değil su ve kas dokusu kayba uğrar..
Antremanlar kesinlikle bir uzman hoca eşliğinde yapılmalı...