Taekwondo ve Hiperaktif çocuklar her biri Bir şampiyon Adayı...

01 Ağustos 2018 11:09 Malatya Doğuş Spor Salonu 7146

Taekwondo ve Hiperaktif çocuklar (ADHD) Attention deficit and Hyperactivity Disorder Dikkaat eksikliği ve aşırı aktivite bozukluğu Bu makalede kurallara bağlanmış bir ahlak öğretisi olantaekwondonun sandığınız gibi sadece döğüş stilleri öğrettiğini değil,aynı anda bu tür çoçukların davranış biçimlerini nasıl iyiye yönlendirdiği gerçeğini bulacaksınız.

Hepimizin çok iyi bildiği gibi taekwondo el ve ayakların kullanıldığı silahsız muharebe sanatıdır.Kore döğüş sanatlarının geçmiş kayıtları Milattan önce 50 yıllarına kadar gider.Ancak bu kadar zamana ve tarihe rağmen taekwondo literatüründe ADHD hakkında en ufak bir bilgiye ulaşamazsınız.

Aslında Hiperaktif düzensizlik bir rahatsızlık olarak var olsa bile 1980 yılına kadar sınıflandırılıp tarif edilmemişti.Bir davranış biçimi ve sendromu olarak çok eskiden beri vardı. Tanımlamasında 7 yaş civarı çoçuklarda ortaya çıkan ve 8 ayda semptomlarını belli eden bir davranış bozukluğudur. Hiperaktif çoçuk diye toplumda tarif elen çoçuklar aslında çok zeki ,yetenekli, geleceği parlak çoçuklar değil aslında özel ilgilenilmesi ve tedavi edilmesi gereken davranış bozukluğu içeren çoçuklardır..

  .Bu davranış bozuklukları tablo 1 de açıklanmaktadır.Ancak tüm çoçuklardaki ortak davranış biçimi Dikkatsizlik, tepkisel tavır ve aşırı hareket olarak ortaya çıkar.Nufusun % 4 ünde ortaya çıkabilen ve erkek çoçuklarda kızlara göre daha fazla görülen bir davranış biçimidir.Aslında ülkemizdede ergenliğe ulaşıncaya kadar hiperaktiviteden(Dikkat eksikliği) zarar gören çok sayıda çoçuk vardır Hiperaktif çocuklar bizim toplumumuz da %5 oranında görülen yaygın bir durumdur...

 Dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumunun üç şekli bulunmaktadır. Birincisinde dikkat eksikliği ön planda ,ikinci tipinde hiperaktivite ön planda ,diğer tipinde ise her ikisi birlikte görülmektedir. Bu çocuklarda sürekli hareketlilik ile beraber dikkat eksikliği , dikkatini uzun süre bir noktaya odaklayamama ve fevri davranma ortaya çıkar. Bir çoçuğa ADHD teşhisinin konulması için bu davranışların 7 yaşından önce ortaya çıkması gerekir.Zaten bu çoçuklar anne karnında bile aşırı hareketlidirler.

  Bu nedenle bu tür çoçukların tedavisinde psikiyatrik metaodlar ve davranış biçimlerini düzenlemeye çalışmak daha büyük önem ve değer taşır.Buradada taekwondo ve Salonları( DOJANG) çok büyük motive edici rol oynarlar. Bu makalede kurallara bağlanmış bir ahlak öğretisi olantaekwondonun sandığınız gibi sadece döğüş stilleri öğrettiğini değil,aynı anda bu tür çoçukların davranış biçimlerini nasıl iyiye yönlendirdiği gerçeğini bulacaksınız.

    -ADHD (Kısaca Hiperaktif diyelim) çoçukların okul performanslarını önemli derecede olumsuz etkiler. Okulda çoçukların oturma biçimleri,toplanma şekileri tekdüzedir. itaat edecekler ,sessiz olacaklar genelde kendilerini öğrenmeye odaklarından devamlı kontrol altına alınacaklardır.

   Bu gerçekler Taekwondo salonu (DOJANG) ile okul arasında çoçuğun istekleri bakımından çok farklılıklar ortaya çıkartır. Belki öğrenilen meteryaller açısından iki yer arasında( Dojang ve okul) oldukça farklılıklar vardır.Ancak beceriler kazanma, kazanılan becerileri kaybetmeme ,aklı ve zekayı çalıştıran pratik uygulama lar bakımından okul ve çevre birbirinin tamamlayıcısıdır. Okul ve Dojangtada disiplin vardır.

  Okulda oturarak ders dinlersiniz ,sessiz olursunuz ve dikkatinizi vermek zorunda kalısınız ve teorik bilgiler öğrenirsiniz.Dojangtada aynıdır.Belli sırada durursunuz, dikatli olursunuz ve kore terimleri eşliğinde tekmeler ,yumruklar, poomse(gösteri) ve kırışlar yaparsınız. İşte burada bir takım farklar ortaya çıkar.

  Sınıfta çoçuk düzenli olarak 6-7 saat olmak zorundadır.Belki ufak kahvaltılar, öğle yemeği veya biraz fiziksel aktiviteler yapabilir.Ancak büyük bölümde hareketsiz ve sessiz olmak zorundadır.Dojangta bu ortadan kalkar. Sürekli ufak bölümler halinde hareket ve eylem vardır.Çalışma toploam 30-60 dakika sürer ve her 15 dakikada bir su molası verilir.Bu sık aralıklar çoçuğu sıkmaz .Sınıfta çoçuk devamlı hocayı dinlemek zorundadur.

  Öğretmenin birşeyler anlatmadığı zamanlar sınıfta bir sessizlik hakimdir ve çoçuk buna uymak zorunda kalır.Kendini sessiz ve hareketsiz olmaya zorlar.Bu hiperaktif çoçuklar için çok zordur.Halbuki dojangta tam tersidir.Çoçuk tekniklerde hareket kaabiliyetinin sınırlarını zorlar.Pozitif enerjini kullanır.Kimse niye böyle yapıyorsun demez ve zorla kendisini bastırmaya çalışmaz

  .Çok hareket ettikçe taktir edilir ancak bir süre kendi kendine yorularak sakinleşir.Çoçuklardaki yapma dedikçe aksine davranış biçimi vardır.Aksini yaparak ilgi toplamaya çalışırlar.Taekwondoda çoçuk bağırır çağırır ,hareket ve teknik yapar.Kimse kendisine yapma demez.Bunları yaptıkçada kimsenin dikkatini celbetmez.Çünki salonda herkes öyle davranıyordur.

  Dolayısı ile bir süre sonra başkalarının dikkatini çekmek için veya kendisiyle ilgilenilmesi için çok bağırmak veya hareket etmek kendisine saçma gelmeye başlar.Çünki kimsenin dikkatini çekemediğini anlar. Bazen bu çoçuklar dikkat çekebilmek için okulun aksine salonda çok sakin dururlar.Çünki taekwondo salonunda bağıran çağıranlar hareket edenler değil,sakin ve sessiz duran çoçuklar dikkat çeker.

  Temel hareketler yaptıkça , yumruklar ,tekmeler attıkça bir süre sonra enerjisi yetmemeye başlar ve çok çabuk yorulur.Bu nedenle zamanla enerjisini verimli kullanmak alışkanlığını mecburen hisseden.Ani hareker yerine yerinde ve zamanında hareket etmeyi öğrenir. Hiperaktif çoçuklar bazen okulda ciddi problemler çıkarırlar.Dikkatsizlikleri, düşüncesizlikleri, aşırı hareketleri, plansızlıkları ve diğer nedenlerle verilen görevleri asla bitiremezler ve ciddi hatalar yaparlar.Sadece kendilerine değil diğer öğrencilerede zarar verirler.Bezen normal bir sınıf içinde bunların davranışlarını kontrol oldukça zordur

  . Taekwondoda çoçuklara kendi tercihleri istikametinde teknikler öğretilir.Çoçuklar oyun oynar gibi aktivitelere katılırlar.Dizilen ve teknikler yapması istenen çoçuklara bir zorlama getirilmez.Usta sporcular önde durur ve kemer derecesine sahiptirler.Çoçuk davranışında serbesttir ancak çalıştıkça ve kendi kendisini disipline ettikçe kemer derecesinin artacağına inanır.

  Kimsenin zorlamasıyla değil kendi kendine hatasız öğrenmenin gerekliliğine inanır.Yapmazsa kimseden azar işitmez ,ama iyi yaparsa taktir göreceği şuuruna varır.Zorlama yok ama teşvik vardır.bu şekilde pozitif olumlu davrandıkça övülür ve taktir edilir.Alkışlanır ve kendisinin kemer derecesi yükseltilir. Taekwondoda muhakkak bir partnerle çalışılır.Partneriyle ortak davrandıkça hareketler ve teknikler yapacağının farkına varır

  .Paylaşmayı ve birlikte olmayı öğrenir.Teknik yapmak için arkadaşının yardımına ihtiyacı olacağından başkalarına muhtaçlığını anlar.Birlikteliğin gücüne varır. taekwondoda sporcuların birbiriyle alçak sesle konuşması esastır.Asla azarlama ve korkutma olmaz.Ancak tekniklerdede sporcular var güçleriyle bağırırlar .Bu son haddine kadar sınırsızdır.Burada bağıran ve çağıran çoçuk pek ilgi çekmez .Çünki herkes bağırmaktadır.Sesten kimse kimseyi duyamaz.

  Çoçuk bağırp çağırmakla kimsenin dikkatini çekmeyeceğini bilir.Bu dışarısı içinde bir alışkanlık haline gelir. Bu davranış biçimleri okulda öğretmenler için özel bir uğraştır.Yani bu hiperaktif çoçuklar için özel sınıflar ve özel ilgi gerekir.Halbuki bu davranışlar takwondo salonlarındaki rutin günlük davranış şekilleridir. Taekwondo salonlarında şu hakimdir; İster yap ister yapma, yaparsan mükafaat alırsın taktir edilirsin.Yaptığın davranışlarda özgür ol ve sınırını zorla .Ama zarar ve faydasına sen katlanırsın.Aksine davranışın kendinden başka kimseye zarar veremez ,doğrusunun faydasını sen görürsün.Ve paylaşmazsan asla doğruya ve mükemmelliğe ulaşamazsın. Mükemmel ve hatasız yapan ilgi çeker alkış alır ,takdir edilir.Boş veren zarar görmez ama taktirde görmez.

   Araştırmalar göstermiştir ki Döğüş sporlarındaki biçimsel ,kurallı çalışma kişeler üzerinde kendilerine güven ve saygı açısından olumlu bir etki yapmaktadır.Yine araştırmalar göstermiştir ki bu sporları yapanların agressiflikleri azalmış, daha önceden var olan saldırgan tavırlarını terk etmişlerdir.Sosyal becerileri ve topluma katılımları artmıştır.Stress ve sıkılganlıklarında önemli derecede azalma olmuş, doğru ve yerinede karar verme melekeleri artmıştır.Bu nedenle taekwondo çalışmanın çoçukların psikolojilerine olan bu olumlu katkısı , takwondonun hiperaktiif çoçuklar için en önemli pratik başvuru yollarından bir olarak tercih edilmesine nedendir. 

    TAEKWONDODA5 ANA PRANSİP VARDIR 

-Nezaket -Doğruluk -Sabır -Nefsi kontrol -Boyun eğmeyen ruh Bu 5 temel taekwondonun temel prensipleri kabul edlir ve bunlar çoçuğa aşılanmaya çalışılır.Taekwondoda belli seviyedeki bir kişide bu özellikleri muhakkak bulursunuz.Bunlarda hiper aktif çoçukların tedavisinde varılması gereken noktalardan birkaçıdır.

  Takwondo bu tür çoçukların kandine güvenlerini kazanarak saldırganlıklarını önlemede bir çıkş yolu olabilir.Çünki bu çoçuklarda saldırganlaşmanın nedeni özgüvenlerinin olmamasıdır.Kendilerine özgüven kazanan çoçukların saldırganlıkları azalır, tertip ve düzenli davranmaya ,her işi kurallı yapmaya ve başkalarınada aynı saygıyı duymaya başlarlar.

spor ve çocuk bukadar ömenlidir velilerimiz bu güzel makaleden çocukları için bilgi sahibi olmalarını temeni ediyoruz. Biz doğuş spor kulübü olarak bilimsel çalışmalar ışığında yetişmiş kaliteli eğitim almış eğitmenlerimizle bunları yapmaya adayız ...çocuğunuzu teslim edeceğiniz her kişiyi kurumu tanıyın öyle verin...

Doğuş spor kulübü olarak biz bu konuda uzman hocalarımızla siz spor severlere hizmete varız.Bütün çocuklar bir Şampiyon adayıdır fakat hiperaktif çocuklar buna daha yakındır...

Yorum Ekle

İlk Yorumlayan Siz Olun!
  • Etiketler
Malatya Taekwondo - Malatya Doğuş Spor Kulübü - Malatya Spor Salonu Karate  Boks salonuMalatya Kick Boks Salonu

Malatya'da Spor Tekvando. Satranç Karate-,Boks Çocuk Jimnastiği, Beden Eğitimi Hazırlık, Kondüsyon Askeri ve Polis Okullarına Hazırlık, Badminton, Yüzme, Futbol, Kick Boks, Pilates, Step, Aerobik, Kondisyon ve Aletli Jimnastik

Malatya Doğuş Spor Salonu

Şeyh Bayram Mah. Kamil Sk. 3. Ara Abdülkadir Eriş İlkokulu Arkası - Temelli Esenlik Market Kıvanç Ekmek Fabrikası Devamı Hanei Saadet Evleri A blok 6. Sk. No:35 Yeşilyurt / Malatya
44090 Yeşilyurt / Malatya

Dernek Yazılımı: Medya İnternet™ - Dernek Sitesi Kulga © Tüm Hakları Saklıdır.