GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE KARARLI...
Gençlik ve Spor Bakanlığı, kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele konusunda 149 Projeye 10 Milyon 856 bin 50 TL destek verdi.
Kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele konusunda 149 Projeye 10 Milyon 856 bin 50 TL destek veren Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu konuda etkin rol üstlenmeyi sürdürüyor. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, kötü alışkanlıklar ve bağımlılıkla mücadele konusunda farkındalık oluşumunu sağlamak için bakanlık olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını, yapmaya da devam edeceklerini vurguladı
. Bakan Akif Çağatay Kılıç, 26 Haziran Dünya Uyuşturucu Madde Kullanımı ve Kaçakçılığı ile Mücadele Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Bakanlık olarak bugüne kadar bağımlılıkla mücadele konusunda 149 Projeye 10 milyon 856 bin 50 TL maddi kaynak sağladıklarına işaret etti. Bakan Çağatay Kılıç şöyle dedi: “Ne kadar bütçe ayırırsak o kadar başarılı oluruz değil, bazen bir ses, bir dokunuş, bir bakış uyuşturucuyla mücadele edeni başarıya ya da başarısızlığa götürebilir. Antalya’da 100 kişiye formatör eğitimleri verdik. 200 gencimizi Antalya’daki kampımızda biraraya getirerek mücadelelerine destek verdik. Ceza infaz kurumlarında olan genç kardeşlerimize de Adalet Bakanlığımızla ortak çalışarak destek veriyoruz. Tabii Başbakanımızın talimatıyla kurulan narkotik timin hayata geçirilmesiyle çok farklı bir boyuta taşındı mücadelemiz.
” Bakanlık bağımlılıkla mücadelede etkin rol alıyor Gençlik ve Spor Bakanlığı bağımlılıklara karşı farkındalık oluşturmak için destek olduğu ya da bizzat başlattığı pek çok çalışma ile sporcuya, antrenöre, kamplara katılan gençlere ve dezavantajlı gence ulaşıyor. Türkiye’nin her bölgesindeki antrenörlere ulaşmak için başlatılan "Bağımlılık ile Mücadele Farkındalık Eğitimi" programı ile İç Anadolu, Akdeniz, Doğu Anadolu, Batı ve Orta Karadeniz Bölgelerindeki antrenör eğitimleri tamamlanırken, bu program sonunda Spor Genel Müdürlüğüne bağlı bin 803 antrenöre eğitim verilmesi planlanıyor. 81 ilde faaliyet gösteren gençlik merkezlerinde uyuşturucu ile mücadele konusunda Yeşilay ve Emniyet Müdürlükleriyle işbirliği içerisinde seminerler, konferanslar ve bilgilendirme toplantıları yapılırken, Ocak ayında 200 kişiye bağımlılıkla mücadele alanında lider yetiştirme eğitimleri verildi.
Bakanlığa bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’nda kalan öğrencilere yönelik farkındalık projeleri de programlara eklendi ve 100 yurt müdürlüğünde “ Gençlik Sorunları ve Bağımlılık ” konferansları ile 3 bin 464 öğrenciye ulaşıldı. Sağlık Dairesi Başkanlığı tarafından Sporcu Eğitim Merkezlerinde (SEM) ve Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde (THOM) yürütülmekte olan sporcu, antrenör ve yöneticileri kapsayan bilgilendirme ve eğitim çalışmaları devam ediyor. Bunun yanı sıra, 2014 yılından itibaren Yaz Gençlik Kamplarının her döneminde kampa katılan gençlere Yeşilay aracılığı ile Uyuşturucu ile Mücadele eğitimleri veriliyor. Dezavantajlı gençler için farkındalık ve mücadele çalışmaları yapıldı Bakanlık yapmış olduğu projelerde bağımlılığa karşı farkındalık çalışmalarının yanı sıra bu alanda dezavantajlı gençlere de ulaşarak onlara yardım elini uzatıyor. Uyuşturucu kullanımından dolayı denetimli serbestlik altına alınmış yükümlülere, boş zamanlarının yapılandırmasına ve bağımlılıklarının azaltılmasına yönelik birçok çalışma yürütülüyor. Ankara Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu ve Ankara 1 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumları ile iki kez toplantı yapılarak, uyuşturucu kullanan hükümlü gençlerin rehabilitasyonuna yönelik planlamalar yapıldı. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü ile birçok ortak çalışma planlandı. “Kapılar Kapanmasın”
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ortağı olduğu projelerle ceza ve infaz kurumlarında bulunan 21 yaş altındaki gençler için “Kapılar Kapanmasın” adlı proje hayata geçirildi. Bu proje ile tutuklu gençlerin rehabilitasyon süreçlerinin hızlandırılması, eğitim, sosyal, kültürel ve sportif faaliyetler ile genç hükümlülerin yeniden sosyal hayata uyumlarını kolaylaştırmak amaçlandı. Kars, Erzurum, Ardahan, Ağrı ve Iğdır’daki cezaevlerinden denetimli serbestlik ön koşulu ile tahliye edilmiş 400 gencin Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü'ne katılımları sağlandı. Bunun yanı sıra 81 ili dolaşan Çanakkale Tiyatro Grubu’nun, Gençlik Merkezlerinde uyuşturucu ile mücadele konulu tiyatro gösterileri devam ediyor.
Bağımlılıkla Mücadele için yeni çalışmalar yolda Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yıl boyu gerçekleştirdiği bağımılılıkla mücadele ve farkındalık çalışmalarının bir kısmı devam ederken, diğer yandan da yeni çalışmaların hazırlıkları sürürüyor. Gençleri, bağımlılık yapan maddelerden korumak ve önleyici her türlü tedbiri almak için Bakanlık bünyesinde, uyuşturucu, alkol, tütün, teknoloji, kumar ve cinsel bağımlılıklar ile mücadele ve yaşam becerilerinden oluşan bir eğitim seti hazırlanıyor. Bu eğitimi alan bakanlık personelinin, Gençlik Liderlerine, Gençlik Merkezi Müdürlerine, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürleri ile Spor Merkezlerinde öğrenim gören öğrencilere Farkındalık Eğitimleri vermesi planlanıyor. Gençlik ve bağımlılıkla Mücadele konusunda yazılmış olan tezlere yönelik bibliyografya çalışmasının yanı sıra "Gençlik ve Bağımlılık" adında 5 akademisyenin makalesinden oluşan bir kitap hazırlığı da tamamlandı.
Bizde Malatya Doğuş Spor Kulübü olarak Bakanlığımızın yaptığı bu çalışmayı destekliyor başta spor Bakanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekür ederken bunların dahada artırılması gerektiğini spor kulüplerinin desteklenmesi gerektiğini ekliyoruz..