Fitness sporu nedir, nasıl yapılmalı. Faydalarını sıralayalım...
Fitness, genel olarak ülkemizde body building sporu ile özdeşleştirilir. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen kişiler ise, çok farklı bir spor dalı olduğunu bilir. fitness kelimesi, bu iki kavramı da tam olarak karşılamaz...
Fitness, genel olarak ülkemizde body building sporu ile özdeşleştirilir. Kelimenin anlamını tam olarak bilmeyen kişiler ise, çok farklı bir spor dalı olduğunu düşünür. Aslına bakarsanız fitness kelimesi, bu iki kavramı da tam olarak karşılamaz.
Fitness sağlıklı olmak, formda olmak anlamlarını içerir. Bundan dolayı, sağlık ve zinde olmak adına yapılacak olan çok çeşitli spor dallarını, bünyesinde barındırır. Spor dilinde, vücut geliştirme sporunu tanımlayacak olursak, aletli veya aletsiz olarak yapılan, insan vücudunda bulunan kasların tümünün ya da bir kısmının çalıştırılmasına yönelik çalışmalardır diyebiliriz.
Fiziksel olarak, vücudun güçlendirilmesi mantığına dayanan bu spor çeşidi, kişilerin tercihlerine göre farklı mekanlarda ve farklı yöntemlerle uygulanabilir. Spor dallarının neredeyse hemen hepsinde kullanılan egzersiz yöntemleri, fitness çalışmaları esnasında da kolayca görülebilir.
Her spor dalı gibi, fitness da kas gelişimini sağlar ve vücuda estetik bir görünüm kazandırır. Fitness ile vücut geliştirme arasında çok büyük bir fark bulunur. Bu fark bilindiğinde, bu kavramların birbirine karıştırılması imkansız hale gelir. Fitness, bedenin sağlıklı olması için uygulanan bir spor çeşididir. Vücut geliştirme ise… aletli veya aletsiz olarak, kasların tümünün veya bir kısmının geliştirilmesidir.
Kasların hem kütlesel hem de hacimsel geliştirilmesini ön gören vücut geliştirmenin aksine fitness, sadece sağlıklı bir vücuda sahip olmak için yapılır. Kas geliştirme egzersizlerini de barındıran fitness, sağlıklı yaşama adına önemli olan, hızlı veya yavaş tempo yürüyüş, koşma, kürek çekme, kardiyovasküler egzersizler, pedal çevirme, tırmanma gibi birçok egzersizi bünyesinde barındırır. Aradaki farkı hissedebileceğiniz bir diğer nokta ise, fitness yapan kişilerin vücutlarının çok daha ince olmasıdır.
Vücut geliştirme yapan insanlar, kaslara odaklanırlar. 1 kilogram kasın, 1 kilogram yağdan çok daha fazla hacim kapladığı göz önünde bulundurulduğunda, vücut geliştirme yapan kişilerin oldukça iri görünmesi çok normaldir. Vücut geliştirmede, yağlar kaslara dönüştürülür ve kaslar geliştirilir. Fitness sporunda da, vücutta bulunan yağlar, kaslara dönüştürülür. Fakat var olan kaslar, gelişim yerine sadece sıkılaştırılır. Bu şekilde, estetik olarak harika bir vücut elde edilmiş olur.